CONFRARIA
"ORACIÓ DEL SENYOR A L'HORT"
La fundació de la nostra Confraria es remunta als anys quaranta, essent els seus iniciadors els R.R.P.P. Franciscans Conventuals de l'Ordre de Germans Menors de la Província de Nostra Senyora de Montserrat , que tenien el seu convent al xamfrà del Carrer Biada amb la Ronda Prim.
El grup escultòric constava de dues imatges, Jesús agenollat fet en talla de fusta policromada i l'àngel fet en guix. Fou encarregada a Mestre escultor Sr. Martí Casals de Barcelona.
Fou solemnement beneïda el dia 2 d'abril de 1944 i aquell mateix any fou treta en processó per Setmana Santa i de forma ininterrompuda fins l'any 1970 en que es varen deixar de fer les processons.
Aquest Misteri en els seus inicis era portat per la pagesia de la Ciutat.
Al desaparèixer els convent dels Franciscans la imatge va quedar en dipòsit a la Parròquia de Sant Josep.
A l'any 1986 es tornaren a reprendre les processons a la nostra ciutat i el nostre fou el primer misteri que les va presidir acompanyat de un Sant Crist.
Donat el delicat estat de conservació i l'excessiu pes de la imatge de Nostre Senyor (uns 300 Kg.) a l'any 1.995 l'actual Confraria decidí encarregar un nou grup escultòric. L'encàrrec es feu a l'empresa Art Cristià d'Olot i en fou l'escultor Josep Triter que ho realitzà prenent els motllos originals del grup creat per l'escultor de l'escola d'Olot Sr. Arseni Bertran i Suroca (1877-1912).
Es construí un nou baiard, més lleuger, per donar cabuda a les noves imatges i en un futur als tres Apòstols que les acompanyen.
El 2 d'abril de 1995 foren solemnement beneïdes a la Basílica de Santa Maria de Mataró, coincidint amb el 51 aniversari de la fundació de la Confraria, i en foren padrins el matrimoni Joan Casado Sanchez i Encarnación Lucio Bernardo.
Des de la seva fundació i fins a la desaparició de les processons a la nostra Ciutat, el nostre misteri fou sempre portat a pes d'espatlles. Al recomençar les processons es portà en un baiard amb rodes fins a l'any 1995 que amb la nova imatge i el nou baiard tornarem a la tradició de portar-lo a pes.
L'escut de la Confraria correspon al de l'Ordre Franciscana, la lletra Tau (última lletra de l'alfabet Hebreu i que significa la salvació) i els braços creuats de Crist i Sant Francesc amb els estigmes al palmell de les mans.
La vestimenta de la confraria està composada per una vesta de color blanc, caputxa i guants morats i el cordó característic dels franciscans a la cintura.
Actualment es pot donar culte a la imatge a l'Església del Sagrat Cor de la barriada de Peramàs.