Passa al contingut principal

La nostra Història


CONFRARIA
"ORACIÓ DEL SENYOR A L'HORT"


La fundació de la nostra Confraria es remunta als anys quaranta, essent els seus iniciadors els R.R.P.P. Franciscans Conventuals de l'Ordre de Germans Menors de la Província de Nostra Senyora de Montserrat , que tenien el seu convent al xamfrà del Carrer Biada amb la Ronda Prim.

El grup escultòric constava de dues imatges, Jesús agenollat fet en talla de fusta policromada i l'àngel fet en guix. Fou encarregada a Mestre escultor Sr. Martí Casals de Barcelona.


Fou solemnement beneïda el dia 2 d'abril de 1944 i aquell mateix any fou treta en processó per Setmana Santa i de forma ininterrompuda fins l'any 1970 en que es varen deixar de fer les processons.

Aquest Misteri en els seus inicis era portat per la pagesia de la Ciutat.

Al desaparèixer els convent dels Franciscans la imatge va quedar en dipòsit a la Parròquia de Sant Josep.

A l'any 1986 es tornaren a reprendre les processons a la nostra ciutat i el nostre fou el primer misteri que les va presidir acompanyat de un Sant Crist.

Donat el delicat estat de conservació i l'excessiu pes de la imatge de Nostre Senyor (uns 300 Kg.) a l'any 1.995 l'actual Confraria decidí encarregar un nou grup escultòric. L'encàrrec es feu a l'empresa Art Cristià d'Olot i en fou l'escultor Josep Triter que ho realitzà prenent els motllos originals del grup creat per l'escultor de l'escola d'Olot Sr. Arseni Bertran i Suroca (1877-1912).

Es construí un nou baiard, més lleuger, per donar cabuda a les noves imatges i en un futur als tres Apòstols que les acompanyen.

El 2 d'abril de 1995 foren solemnement beneïdes a la Basílica de Santa Maria de Mataró, coincidint amb el 51 aniversari de la fundació de la Confraria, i en foren padrins el matrimoni Joan Casado Sanchez i Encarnación Lucio Bernardo.

Des de la seva fundació i fins a la desaparició de les processons a la nostra Ciutat, el nostre misteri fou sempre portat a pes d'espatlles. Al recomençar les processons es portà en un baiard amb rodes fins a l'any 1995 que amb la nova imatge i el nou baiard tornarem a la tradició de portar-lo a pes.


L'escut de la Confraria correspon al de l'Ordre Franciscana, la lletra Tau (última lletra de l'alfabet Hebreu i que significa la salvació) i els braços creuats de Crist i Sant Francesc amb els estigmes al palmell de les mans.


La vestimenta de la confraria està composada per una vesta de color blanc, caputxa i guants morats i el cordó característic dels franciscans a la cintura.

Actualment es pot donar culte a la imatge a l'Església del Sagrat Cor de la barriada de Peramàs.


Entrades populars d'aquest blog

Setmana Santa 2021

  Vídeo de la cerimònia del Divendres Sant de l'any 2021. La Pandèmia de la Covid-19 obligà a la cancel·lació dels actes processionals. La Comissió de la Setmana Santa de Mataró i les Confraries, Germandats i Armats varen organitzar diferents actes per tota la ciutat. EXPOSICIÓ A APARADORS DE MATARO L'Oració del Senyor a l'Hort ha volgut també fer present la tradició i els costums que envolta la Setmana Santa en aquest any de context de pandèmia amb la col·laboració d'alguns comerços del Centre Històric.  De forma concreta ha posat les seves vestes i ensers en establiments de La Riera, exposant la importància dels colors i les túniques durant els actes processionals.  També ha aprofitat per a fer exposició dels misteris de la Setmana Santa mataronina en format playmòbil .  VÍDEO DE L'ACTE CONJUNT DE DIVENDRES SANT (Mataró Audiovisual)

Sant Jordi 2020

Us volem desitjar una bona diada de Sant Jordi i us convidem a participar en família de les activitats que s'han organitzat des de les institucions  i entitats. Aquí us deixem alguns enllaços. #SANTJORDIENXARXA (Generalitat de Catalunya) SANT JORDI A PROP TEU (Ajuntament de Mataró) També us mostrem els diorames de Sant Jordi que ens han fet en Joaquim i la M. Assumpció.

La Confraria de l'Oració al Senyor a l'Hort obté estatuts canònics i personalitat jurídica pròpia

  La Confraria de l'Oració del Senyor a l'Hort es va fundar pocs mesos després de la finalització de la Guerra Civil, durant els primers anys de la dècada de 1940.  Va ser erigida canònicament el 1947 amb l'aprovació i suport de Monsenyor Gregorio Modrego, Bisbe de Barcelona. Recollia un llegat i tradició antiga dels pares franciscans conventuals, concretament dels germans menors de la província de Nostra Senyora de Montserrat.  Els frares franciscans van constituir la confraria amb antics confrares i devots de l'antiga confraria.  El Misteri de l'Oració a l'Hort va sortir en processó per primer cop a la Setmana Santa de 1944 i ho va fer de forma contínua fins a 1970 quan van desaparèixer les processons a la ciutat de Mataró.  Va tornar a sortir al carrer la nit del Divendres Sant de 1986 juntament amb el Sant Crist de la Bona Mort.  Va ser doncs, el primer Misteri que va sortir en processó després de quinze anys sense cap manifestació pública en forma de proces